Recept na šišky nám poslala mamička Evička. Nie je to žiadna zdravá maškrta, no maškrta veľká to je. Dokonca tradičná pre toto obdobie. Aj my u starkej sme ich v minulosti pripravovali raz do roka – na Fašiangy. Preto sme sa rozhodli, podeliť sa s Vami o tento recept. Keď si ich pripravíte nezjedzte ich všetky naraz :), podeľte sa s ostatnými a dajte si potom navyše dlhšiu prechádzku, beh alebo si zacvičte.
Ingrediencie
3/4 kg polohrubej múky
3/4 kocky droždia
1/2 ČL soli
1 vajce
3/4 pohára teplého mlieka
1,5 PL cukru na kvások
Troška rumu pre chuť (nemusí byť)
Olej na pečenie
Na zdobenie môžeme použiť džem, práškový cukor, čokoládu alebo inú plnku.
Postup
Do pohára dáme mlieko, cukor a rozdrvíme droždie. Urobíme kvások. Medzitým dáme do misky múku, vajíčko, soľ a trochu rumu. Pridáme kvások. Všetko spolu zmiešame na polotuhé cesto. Necháme kysnúť a medzičasom trikrát cesto premiešame. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme na doske cesto hrubé cca 1,5 cm. Pomocou pohára vykrajujeme kruhy, do ktorých prstom urobíme v strede dieru, čiže spravíme miesto pre džem, prípadne inú plnku. Pečieme v rozpálenom oleji. Nakoniec navrch pridáme džem a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Dajte nám vedieť, či Vám šišky chutili.
Facebook
Instagram
Mail
Samozrejme, že vždy sa dá pripraviť aj zdravšia verzia šišiek. Záleží len na Vás, akú verziu si zvolíte. Cukor môžeme nahradiť medom, prípadne trstinovým cukrom. Namiesto klasickej polohrubej múky použijeme špaldovú. A namiesto droždia použijeme domáci kvások. Vyprážať ich taktiež nemusíme, ale môžeme ich upiecť aj v rúre 🙂